Vissza

TÁJKÉPEK

 

 

Egységes falukép

Legyesbénye önkormányzata már 1998-ban elhatározta az egységes falukép kialakítását.
Létrehoztunk a közelmúltban  hét parkot:
A község közepén egy hektáros ligetet hoztunk létre 1999-ben (platán, juhar, hársfákkal, stb.).
Meghirdettük a Legyesbényén a „Szép házak, szép kertek” mozgalmat a lakosság számára. Ebben az évben egy millenniumi emlékművet építettünk, ahová 35 örökzöldet (smaragd tuját) ültettünk. A Fő utcán mahagónira festett utcajelző oszlopokat helyeztünk el. A község bevezető szakaszain zsindellyel ellátott, szép fából készült üdvözlő táblákat helyeztünk el. Mára kijelenthetjük, hogy Európa Uniós kinézetű települést alakítottunk ki, legalábbis ami az egységes faluképet, parkosítást, település rendezettséget illet
.

 

 

 

A legyesbényei barlang

Legyesbénye egyik leghíresebb természeti kincse és nevezetessége a Fúló-hegy déli lejtőjének közepén található barlang, mely sok-sok millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység során keletkezett. A hegy anyagát elsősorban riolit tufa (nagyon erős keménységű) kőfajta alkotja.

Ehhez a barlanghoz nagyon sok legenda fűződik pl: a lakosok a tatárok elől oda menekültek az 1241-es tatárjárás során, másik nagyon híres legenda, hogy a szerencsi Rákóczi várból alagút vezetett a barlanghoz, mint egyik lehetséges menekülési irány.

Webdesign: g-art.hu