Vissza

TANÍTÁSI ÓRÁK A BORHÁZBAN

 

            Legyesbénye a Tokaj-hegyaljai borvidék területén fekvő település. Az emberek itt generációkra visszamenően szőlőtermeléssel és borkészítéssel foglalkoztak. Ez volt az egyik oka annak, hogy egy nyertes állami pályázatnak köszönhetően Borház épült Legyesbényén, melyet 2007. szeptember 1-jén adott át Szabó György országgyűlési képviselő a település lakosainak.
            Mindannyian fontosnak tartjuk azt, hogy a diákok értsék és érezzék azt, hogy mit jelent ennek a területnek a szőlő, a bortermelés kultúrája, ezért mind a nyolc osztály nyolc héten keresztül egy-egy tanítási órát tölt el a Borház épületében. Ezeknek az óráknak a témája természetesen Tokaj-hegyalja, Legyesbénye és a szőlőtermelés kapcsolata.
A pedagógusok változatosan, a diákjaik életkori adottságaihoz igazodva járják körül a témát.
A tanítási órákon alkalmazott módszerek is változatosak, hiszen a tanítók és tanárok előadásain, magyarázatain kívül a gyerekek is bekapcsolódnak az óra menetébe gyűjtőmunkájukkal. Ezeken az órákon készülnek rajzok is és sokszor felcsendülnek a szőlőhöz, a szürethez kapcsolódó népdalok.
            Tapasztalataink azt mutatják, hogy a nem hagyományos keretek között megtartott tanítási órák mindig felkeltik a diákok érdeklődését. Reméljük a lehetőséget kihasználva minden tanuló közelebb kerül ahhoz a helyhez, ahol él, azaz a szülőföldjéhez.

Webmester: g-art