Vissza

FOLTVARÁZS KIÁLLÍTÁS

 

 

Foltvarrásról röviden

A patchwork (szószerinti fordítása foltmű) ma nemzetközileg ismert és szenvedélyesen űzött kézimunka. Szülőhazája ismeretlen, történelem előtti időkbe vész. Otthona mégis az Amerikai Egyesült Államok, mert itt lett belőle mozgalom és népművészet.
A foltmozaik készítéséhez nem kell semmilyen előképzettség vagy különleges tudás. Aki tud egyenesen varrni, az képes folton-folt munkák készítésére. Egyéniségünktől függ, hogy mi lesz a műből: művészi szintet elérő kézimunka, vagy praktikus, tetszetős alkotás. Egy biztos: bármi kerül ki egy foltvarró keze alól, az egyedi, csak rá jellemző, saját mű lesz. A foltmozaik –készítés talán legszebb tulajdonsága az, hogy alkotó tevékenység és
 önálló gondolkodásra ösztönöz.
Korunkban nem elhanyagolható előnye ennek a technikának, hogy anyaga a rongy, ami minden háztartásban megtalálható. Készítéséhez energiát a lelkesedés ad, amely azzal a csodálatos és újszerű tulajdonsággal jár, hogy nem kopik vagy fogy, hanem minden foltvarrónál egyre erősebben újratermeli önmagát.
E kézimunka művelői azt állítják, hogy ez a világ legjobb stresszűző gyógyszere.

Én körülbelül három-négy éve foglalkozom foltvarrással a magam és remélem, a környezetemben élők örömére is.
Valójában mindig is  érdekeltek a színek, formák, anyagok, és voltak kezdeti próbálkozásaim is a varrás területén…akkor persze még semmit sem tudtam a foltvarrásról.
Ma már nagyon örülök, hogy felfedeztem ezt a technikát, ami kedvelt szabadidős tevékenységem lett. Teljesen amatőr módon kezelem a varrógépet, de varrás közben teljesen átadom magam  a színek  és formák varázslatos világának. Foltmunkáim – a párnák, falvédők, ágytakarók, faliképek- a környezetemet teszik színesebbé, barátságosabbá. Amióta foltvarrással foglalkozom, a barátaim, ismerőseim számára is elsősorban foltvarrott ajándékot készítek, mert ezek az ajándékok általam válnak egyedivé.

 A kiállítás ötletét Csehné Matisz Ágnes kedves volt kolléganőm adta, aki jelenleg a Szerencsi Szakképző Iskolában tanít. Varrónő osztálya lévén szeretné motiválni a tanulóit arra, hogy találjanak a varrásban örömöt, hogy meglássák, mennyi lehetőség rejlik ebben a szakmában.
Nagy örömömre kiállított munkáimat sok falubeli ember is megnézte -köztük iskolások- és nagy örömmel tölt el,hogy kedvelt szabadidős tevékenységem ennyire tetszik másoknak is,mi több, kedvet  kaptak egy-egy  darab elkészítéséhez .
 Bízom benne, hogy a jövőben alkalmam  nyílik arra, hogy a foltvarrás egyszerűbb technikáival megismertessem az érdeklődőket.
           

 

 

 

 

 

 

 

KÖSZÖNET

-Csehné Matisz Ágnes kedves pedagógus kollégámnak, aki a kiállítás ötletét adta,

-Kövér Zoltánné Gyöngyikének, aki  megtanított
varrógéppel ( és egyenesen ) varrni,

-Nagy Gábornak az önzetlen segítségért,

-Családomnak, hogy foltvarrás iránti szenvedélyemet támogatják,

-Barátaimnak, akik mindig lelkesedéssel fogadják foltvarrott ajándékaimat,

-Hlivják László Polgármester Úrnak, aki  helyet adott a Művelődési Házban a kiállításomnak.

- és mindenkinek, aki megnézte ezt a kiállítást.

                                                       Zagyi Zsoltné

 
Webdesign: g-art.hu